Radmer 9 Radmer Arbodienst 9 Verzuimbegeleiding 9 Arbeidsongeschikt: Wat kun je verwachten?

Arbeidsongeschikt: Wat kun je verwachten?

Een helder overzicht van jouw Re-integratietraject

Wanneer je als werknemer arbeidsongeschikt raakt, is het belangrijk om te weten welke stappen er moeten worden genomen om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Radmer helpt jou en je werkgever bij elke stap van dit proces, volgens de Wet Verbetering Poortwachter. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste momenten en verplichtingen tijdens jouw re-integratieproces.

1. Ziekmelding
Eerste ziektedag

Als je je te ziek voelt om te werken, meld je dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Hoe je dit doet, kan verschillen per organisatie. Raadpleeg het personeelshandboek of intranet, of neem contact op met je leidinggevende. Het is niet verplicht om de aard van je ziekte te melden; je werkgever mag wel vragen hoe lang je verwacht ziek te zijn en of er werkzaamheden moeten worden overgedragen.

2. Bezoek aan de bedrijfsarts
Tussen week 1 en week 6

Binnen deze periode word je uitgenodigd voor een gesprek met de bedrijfsarts. Deze arts zal je medische situatie bespreken, mag hier ook naar vragen en beoordelen wat je mogelijkheden zijn om te werken. De bevindingen worden vastgelegd in een probleemanalyse, waarvan zowel jij als je werkgever een kopie ontvangen. De bedrijfsarts deelt geen medische details met je werkgever. 

Je zult de bedrijfsarts nu mogelijk vaker gaan zien. De bedrijfsarts kan je om de 6 weken laten oproepen voor een spreekuur om te beoordelen hoe het met je gaat. 

Tip: Bereid je goed voor op het gesprek met de bedrijfsarts. Denk na over welke taken je wel en niet kunt uitvoeren en wat je beperkingen zijn. 

3. Plan van Aanpak
Uiterlijk week 8

Op basis van de probleemanalyse stel je samen met je werkgever een Plan van Aanpak op. Hierin worden de afspraken vastgelegd over jouw re-integratie. Dit kan betekenen dat je tijdelijk ander werk gaat doen of aangepaste taken uitvoert. Het Plan van Aanpak wordt regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast. Elke wijziging wordt vastgelegd en je ontvangt een kopie voor je eigen administratie.

4. Melding aan het UWV
Week 42

Als je 42 weken ziek bent, moet je werkgever dit melden bij het UWV. Deze melding is belangrijk omdat het UWV dan weet wanneer zij jou eventueel moeten uitnodigen voor een WIA-beoordeling.

1 jaar ziek
5. Eerstejaarsevaluatie
Na 1 jaar

Na één jaar arbeidsongeschiktheid evalueer je samen met je werkgever de voortgang van je re-integratie. Eventuele beperkingen en vervolgstappen worden besproken en vastgelegd. De bedrijfsarts stelt een Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) of Inzetbaarheidsprofiel (IZP) op, waarin je beperkingen worden weergegeven.

Op basis van dit profiel kan een arbeidsdeskundige beoordelen of je je huidige werk nog kunt uitvoeren, of aanpassingen mogelijk zijn, of dat er ander passend werk binnen het bedrijf is.

Als blijkt dat dit niet haalbaar is, of als er twijfel bestaat over je inzetbaarheid, kan de arbeidsdeskundige adviseren om een Spoor 2-traject te starten. Hierbij ga je, samen met je werkgever of een re-integratiespecialist, op zoek naar passend werk bij een andere werkgever.

Tip: Wees proactief in het zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Toon aan dat je bereid bent om samen te werken aan je re-integratie. Zowel jij als jouw werkgever zijn verplicht om mee te werken aan de re-integratie. Mocht er een 2e spoor traject worden gestart, dan wordt je geacht om hier je medewerking aan te verlenen.

6. WIA aanvraag
Week 88-93

Rond week 88 ontvang je van het UWV een uitnodiging om een WIA-aanvraag te doen. Vul alle benodigde documenten zorgvuldig in en zorg ervoor dat je dossier compleet is en tijdig wordt ingestuurd. Vraag indien nodig hulp aan je werkgever of re-integratiespecialist bij het invullen van de formulieren. Je medische dossier en overige relevante documenten moeten ook worden meegestuurd.

Tip: Begin op tijd met het verzamelen van alle benodigde documenten. Vraag je bedrijfsarts en werkgever om de benodigde informatie zodat je dossier volledig is.

7. WIA beoordeling
Opvolgende weken

Het UWV beoordeelt je dossier om te bepalen of er voldoende is gedaan aan je re-integratie. Als dit niet het geval is, kan het UWV besluiten dat je werkgever je loon nog maximaal één jaar moet doorbetalen. Als alles in orde is, word je uitgenodigd voor een gesprek met een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige van het UWV. De verzekeringsarts beoordeelt je medische situatie en stelt een Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) op. De arbeidsdeskundige bepaalt vervolgens je arbeidsongeschiktheidspercentage, gebaseerd op wat je nog kunt verdienen met passend werk, bij je huidige of een andere werkgever.

Tip: Bereid je goed voor op het gesprek met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige. Maak een lijst van je beperkingen en de impact hiervan op je dagelijkse activiteiten.

8. Uitkomst beoordeling

Het UWV stuurt je een brief met de uitkomst van de beoordeling, waarin staat: 

  • Of je recht hebt op een uitkering 
  • Wanneer de uitkering ingaat 
  • Het arbeidsongeschiktheidspercentage 
  • Wat je nog zou kunnen verdienen met passend werk 
  • De hoogte van je uitkering 
  • Hoe je in bezwaar kunt gaan als je het niet eens bent met de beslissing 

Tip: Lees de brief van het UWV zorgvuldig door en bewaar alle correspondentie. Als je het niet eens bent met de beslissing, dien dan op tijd bezwaar in.

Waarom Verzuimbegeleiding bij Radmer?

Radmer biedt een persoonlijke en effectieve aanpak voor verzuimbegeleiding, waarbij zowel werkgever als werknemer centraal staan. Onze dienstverlening is gericht op het verminderen van ziekteverzuim, het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en het ondersteunen bij een snelle en verantwoorde terugkeer naar werk.

  • Proactieve benadering: Door vroegtijdig signalen van verzuim op te vangen, helpen we bij het voorkomen van langdurige uitval en minimaliseren we de impact op de organisatie.
  • Deskundig team: Onze ervaren casemanager, taakgedelegeerde, bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen werken nauw samen om de beste oplossingen te vinden, met oog voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van de werknemer.
  • Snelle terugkeer naar werk: We focussen niet alleen op herstel, maar ook op het ontwikkelen van werkhervattingsmogelijkheden en re-integratie, zodat werknemers op een gezonde manier terug kunnen keren naar de werkvloer.
  • Regionale expertise: Met onze uitgebreide kennis van de lokale arbeidsmarkt en regelgeving kunnen we gerichte adviezen geven en effectieve trajecten uitstippelen.

Voor meer informatie kun je terecht op onze Verzuimbegeleiding pagina of neem contact op via onze contactpagina of vraag direct een offerte aan. Bezoek onze hoofdpagina voor meer details over onze diensten.