Wanneer een werknemer langdurig ziek is, komt er veel op werkgevers af. Een belangrijke stap in het proces van re-integratie is het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek. Dit onderzoek biedt inzicht in de mogelijkheden voor de werknemer om terug te keren in het eigen werk of aangepast werk, en is cruciaal voor het voorkomen van oplopende verzuimkosten. Door tijdig in te grijpen en een goed onderbouwd adviesrapport te hebben, kan de werkgever het re-integratieproces succesvol aansturen en kosten beperken. Hier leggen we uit hoe dit proces werkt en hoe VEB-Radmer Arbodienst hierin kan ondersteunen.
Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek tijdig laten uitvoeren?
Een arbeidsdeskundig onderzoek moet tijdig worden ingepland om er zeker van te zijn dat de adviezen klaar zijn voor de eerstejaarsevaluatie, ook wel de “eerstejaarsevaluatie Wet verbetering poortwachter” genoemd. Deze evaluatie is een verplicht onderdeel van de verzuimbegeleiding na het eerste ziektejaar van een werknemer. Het op tijd laten uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek biedt diverse voordelen:
- Concrete adviezen voor re-integratie: Door het onderzoek tijdig uit te voeren, kunnen er voor de eerstejaarsevaluatie al concrete adviezen en stappen voor re-integratie worden opgesteld.
- Stagnatie voorkomen: Zonder een goed adviesrapport bestaat het risico dat de re-integratie stagneert, wat uiteindelijk kan leiden tot vertraging in het tweede ziektejaar en mogelijk een loonsanctie van het UWV.
- Goede voorbereiding op het tweede ziektejaar: Wanneer het onderzoek tijdig wordt uitgevoerd, kan het adviesrapport ook waardevolle input leveren voor het plan van aanpak in het tweede ziektejaar. Dit voorkomt onnodige vertragingen in het re-integratietraject.
Meld verzuim in de 42e week: tijdige actie voor het tweede jaar
Bij langdurig ziekteverzuim is de 42e week een belangrijk moment. Op dit punt moet je als werkgever het verzuim officieel melden bij het UWV. VEB-Radmer Arbodienst adviseert om op dit moment ook al te starten met de voorbereidingen voor een arbeidsdeskundig onderzoek, zodat de rapportage ruim voor de eerstejaarsevaluatie klaar is.
Door op tijd te starten, kunnen wij zorgen voor een gedegen onderzoek naar alle re-integratiemogelijkheden. Dit geeft zowel werkgever als werknemer duidelijke richtlijnen voor de vervolgstappen, zodat het tweede ziektejaar met een helder plan wordt ingegaan.
VEB-Radmer Arbodienst als partner in arbeidsdeskundig onderzoek
VEB-Radmer Arbodienst biedt niet alleen het arbeidsdeskundig onderzoek, maar we kunnen ook input leveren voor de gehele eerstejaarsevaluatie en desgewenst deze evaluatie voor je opstellen. Onze expertise zorgt ervoor dat je voldoet aan de gevraagde activiteiten en dat het re-integratieproces op de best mogelijke manier wordt ondersteund.
- Tijdige rapportage: We zorgen ervoor dat de arbeidsdeskundige rapportage klaar is vóór het einde van het eerste ziektejaar, zodat je deze kunt gebruiken in de evaluatie.
- Inzicht in mogelijkheden: Onze arbeidsdeskundigen geven praktisch en helder inzicht in de mogelijkheden voor re-integratie, zowel binnen als buiten de huidige functie van de werknemer.
Conclusie
Het tijdig laten uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek is essentieel voor een succesvolle re-integratie en het voorkomen van langdurig ziekteverzuim. Door te zorgen dat het rapport klaar is voor de eerstejaarsevaluatie, voorkom je stagnatie en zorg je ervoor dat zowel werkgever als werknemer duidelijkheid hebben over de vervolgstappen. VEB-Radmer Arbodienst staat klaar om je hierin te ondersteunen.
Wil je meer weten over hoe VEB-Radmer Arbodienst jouw organisatie kan helpen bij tijdig arbeidsdeskundig onderzoek?
Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies.